O prvenství, kde vlastně vznikla whisky, se neustále dohadují Irové se Skoty. Skotská nebo irská?? Zanechme ale tahanice o prvenství, kdo vynalezl whisku, Skotům a Irům. Pro nás důležité je to, že i česká země má svoji první pravou whisku. O její vznik se zasloužily polistopadové události, ale nejen o její vznik, ale i o dlouhou dobu jejího zrání!

whiska 2021-10-31 074847

Tehdejší mocní vyjížděli do zahraničí, kde tento živý nápoj s chutí degustovali a při každé příležitosti ochutnávali. Proto byl zadán Čechům úkol – vyrobit českou whisky! A dělalo se pro to hodně. Základem této pochutiny je kvalitní slad, který je v Čechách velmi jakostní a k mání. Dále ječmen, který se zde v požadované kvalitě pěstuje na polích a důležitou veličinou je čistá pramenitá voda, což u nás také není žádný problém. Ne nadarmo se pramenitá voda používá i pro kojeneckou vodu. Tak se začala používat pro živou vodu mužského pokolení. Zbývalo „najít“ sudy, ve kterých by nápoj mohl dlouhou dobu zrát. Pro zlaté české ručičky žádný problém. Sudy nebyly, tak je zruční bednáři se svými pomocníky postavili z českého dřeva. Soudky se pouze vypálily, aby destilát získal základní charakteristickou chuť a zabarvení.

barrels-54208__340

Nic nebylo svěřeno náhodě! Dokonce i nadšenci zprovoznili starý nefunkční mlýn, a to jen proto, aby mohli zrno podrtit pomocí litého kladiva. Přesně tak, jak se to dělává ve Skotsku. Poté namleli nakouřený slad, vypálili destilát a naplnili jím sudy, aby mohl v tichosti dozrát. Jenže dozrál skutečně v tichosti, protože se na něho, díky dalším listopadovým událostem, zapomnělo.

Tak si whisky zrála a zrála, až dozrála a stala se z ní úžasná první česká Hammerhead whisky. O toto zvláštní pojmenování se zasloužilo litinové kladivo, podle kterého česká živá voda obdržela tak originální název originální chuti! Kdo neochutná, neuvěří!